W okresie przedśwatecznym sklepowe półki uginają się od
słodyczy przeznaczonych specjalnie na tę okazję. W tym roku postanowiłam
spróbować swoich sił i sama zrobić jakieś czekoladowe wyroby.
Niby nic, bo przecież takie jajko niespodzianka to nic
innego jak rozpuszczona czekolada, która zastygła w nieco innej formie. Jednak pierwszy
raz postanowiłam spróbować swoich sił podczas temperowania czekolady i to
jeszcze bez termometru cukierniczego. Słodkości wyszły przepyszne i
prześliczne. Największą trudnością okazało się nie zostawienie odcisków palców
na gotowych już domowych czekoladkach.
Składniki:
- 150 g czekolady
- 80 g mleka w proszku
- 60 g cukru
- 60 g masła
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
- Połam na kawałki 100 g czekolady i rozpuść w kąpieli wodnej.*
- Pozostałe 50 g zetrzyj lub posiekaj na małe kawałeczki.
- Zdejmij miskę z rondelka i dodaj do rozpuszczonej czekolady i delikatnie mieszaj szpatułką do rozpuszczenia. Ponownie zagotuj wodę i postaw miskę z czekoladą, do ponownego ogrzania.
- Pokryj ścianki przygotowanych foremek zewnętrzną stroną łyżeczki i pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do zamrażarki na około 1 godzinę.
- Wyjmij foremki z zastygniętą czekoladą.
- Jeśli napełniasz jajka np. cukierkami, nasyp je do jednej połówki, drugą pokryj na brzegach rozpuszczoną czekoladą i połącz jajko w całość. Możesz również rozgrzać mocno patelnię i dotykając brzegami pustej połówki nieco je stopić, a następnie połączyć połówki.
- Jeśli chcesz wypełnić czekoladki nadzieniem, stop masło z dodatkiem wody w kąpieli wodnej lub w rondelku. Uważaj żeby nie zagotować.
- W misce połącz kakao cukier i mleko w proszku.
- Do suchych składników dodaj stopione masło i dokładnie wymieszaj.
- Po około 5 minutach kiedy masa nieco ostygnie napełnij nią połówki czekoladek, a następnie połącz.
- Czekoladki włóż do lodówki na około godzinę.
- Dekoruj czekoladki według uznania. Ja zdecydowałam się na białą czekoladę.
Smacznego!
*zagotuj wodę w rondelku, następnie wyłącz źródło ciepła. Na
rondelku połóż metalową lub szklaną miseczkę i włóż do niej czekoladę. Pozostaw do rozpuszczenia. Pamiętaj, że miska nie powinna dotykać gorącej wody.
***
In this
before Easters time all store shelves groaning from lots of sweets prepared
specially for this occasion. This year I decided to try and make some
chocolates myself. At first I planned, it will be a home-made egg surprise.
However, I found mold in the shape of small eggs once so decided to prepare
also egg-praline.
It sounds
like nothing, because all you have to do is dissolve chocolate and freeze it in
a slightly different form. But it was my the very first time when I decided that
I try tempering chocolate - without a confectionery thermometer. As it turned
out it wasn’t that hard. The biggest difficulty was not leaving a fingerprint
on the already finished home chocolates. Anyway sweets came out delicious and
lovely.
Ingredients:
- 150 g of chocolate
- 80 g of milk powder
- 60 g sugar
- 60 g of butter
- 1 tablespoon cocoa
- 2 tablespoons water
Instructions:
- Dissolve 100g broken into pieces chocolate in a water bath. *
- The remaining 50 g grate or chop into small pieces.
- Remove the bowl from the saucepan and add those 50 g into the melted chocolate. Stir gently with a spatula to dissolve. Again boil water and place the bowl with chocolate above for reheating.
- Coat the walls of the prepared molds outside of the spoon and leave to cool, then put in the freezer for about 1 hour.
- Remove the mold with solidified chocolate from the freezer.
- If you want to fill the eggs with eg. candy place them in one half of the egg. Edges of second half coat on with melted chocolate and put the halves of the egg together. You can also warm up the pan and by touching the edges of empty half slightly melt them. Then put the egg together.
- If you want to have eggs with chocolate filling, melt the butter with the addition of water in a water bath or in a saucepan. Be careful not to boil it.
- Combine cocoa, sugar and milk powder in a bowl.
- Add the melted butter and mix thoroughly with dry ingredients.
- After about 5 minutes when the mass will be cooled down, fill it half of chocolates, and then put them together.
- Chill them in the freezer for about 1 hour.
- Decorate chocolates as you want. I’ve chosen white chocolate.
Enjoy!
Świetne !!!
OdpowiedzUsuń