Pamiętacie swoje pierwsze ciasto? Mam an myśli takie
własnoręcznie upieczone. Ja swoje pamiętam doskonale. Był nim najzwyklejszy biszkopt.
Skąd ten wybór? Od zawsze uważałam, że biszkopt stanowi pewną podstawę jeśli
chodzi o wypieki. Nie dość, że puszysty biszkopt jest dobry sam w sobie, to
stanowi doskonałą podstawę do tworzenia wielu innych ciast. I kiedy o tym myślę
sama nie wiem czemu tak długo zwlekałam z przepisem na bezglutenowy biszkopt!
Może podświadomie przerażała mnie myśl, że mogłabym nie podołać? W końcu jak
upiec biszkopt bez jajek skoro całe życie dodawałam ich aż 5? Tego możecie się
dowiedzieć czytając dalej, gdyż mam dziś dla Was przepis na bezglutenowy
wegański biszkopt idealny. Jest puszysty, lekki jasny i szybki w przygotowaniu!
Czego można chcieć więcej od biszkoptu? No cóż, jest jeszcze coś – „skórka”
która tworzy się podczas pieczenia na górze ciasta, odchodzi bez problemu,
dzięki czemu otrzymujemy gładki i równy z dwóch stron blat. Nie czekajcie!
Próbujcie!
Składniki:
- 60 g schłodzonej wody z ciecierzycy w puszce
- 60 g cukru (można zamienić na 40 g cukru białego i 20 g cukry waniliowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 95 g skrobi ziemniaczanej
- 30 ml oleju
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 180°C
- Wodę z ciecierzycy ubij na sztywną pianę (zupełnie jak z białek jajek).
- Następnie stopniowo wsypuj cukier. Ubijaj dalej do powstania błyszczącej piany.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec wlej olej. Miksuj do połączenia składników.
- Gotowe ciasto przełóż do blaszki. Piecz 20 minut, a następnie studź biszkopt na kratce.
Smacznego!
***
Do you
remember your first cake? I mean the one that you have baked yourself? I
remember mine very well. It was the most ordinary sponge cake. Why this one?
Well, I've always thought that the sponge cake is a basis when it comes to
pastries. Not only that, sponge cake is good itself, it provides an excellent
basis for creating many other cakes – especially birthday cakes. And when I
think about it, I have no idea why I’ve delayed coming up with this recipe for
such a long time! Maybe subconsciously I was scared that I couldn’t handle this
one? Let’s be honest, it’s scary when you are thinking about baking a sponge
cake without eggs when your whole life you’ve been using 5 of them for one
cake. But I managed! And today I have for you THE recipe for vegan gluten-free,
perfect sponge cake. It's fluffy, light, white and quick to prepare! Is there
anything more you can expect from cake? Well, there is. "Skin" which
forms during baking on the top of the cake peels away easily so that you are getting
smooth and plain cake on both sides. Do not wait! Try it!
Ingredients:
- 60 g chilled water from a can of chickpeas
- 60 g sugar (you can use 40g white sugar and 20g vanilla sugar)
- 1 teaspoon baking powder
- 95 g potato starch
- 30 ml oil
Instructions:
- Preheat the oven to 180 ° C
- Pour water from chickpeas into high bowl and whisk until peaks form (just like the one form eggs).
- Add the sugar slowly in small batches. Beat further until peaks become stiff and glossy.
- Sift the flour mixed with the baking powder and mix thoroughly.
- At the end pour oil. Mix until ingredients combine.
- Pour cake into cake-pan. Bake 20 minutes, and then cool on a wire rack.
Enyoy!
Wspaniale! Choć mam w planach przepis, który powinien jeszcze bardziej przypaść Ci do gustu ;)
OdpowiedzUsuńWow! Nie wiedziałam, że woda z ciecierzycy ma takie zastosowanie... Nowa inspiracja na mój bezglutenowy biszkopt, tym razem będzie też bez jajek :)
OdpowiedzUsuńTak, woda z ciecierzycy jest wspaniała :D cieszę się, że podrzuciłam Ci pomysł ;)
OdpowiedzUsuńKurcze mi zawsze z aquafaby trochę opada, wydaje mi się, że robię wszystko dobrze. Doświadczenie w pieczeniu jajecznych biszkoptów mam bardzo duże a tu klapa trochę. Może więcej proszku powinnam dać albo na niską półkę w piekarniku, alb ubijać jeszcze dłużej masę chociaż ubijam ją tak, że po odwróceniu miski jest sztywna i jeszcze chwilę, jakieś sugestie? :)
OdpowiedzUsuńHmmm... Ja bym spróbowała dodać creme of tartar lub łyżeczkę octu do piany. Powinno ją trochę usztywnić i myślę, ze wtedy biszkopt nie będzie tak opadać. Daj znać czy zadziałało
Usuńczy można robić z podwójnej porcji? i jakie wymiary ma twoja tortownica?
OdpowiedzUsuńJasne, ze mozna z podwójnej porcji :) te proporcje są na tortownicę obsrednicy 18cm
UsuńNie mogę nigdzie znaleźć ilości mąki.
OdpowiedzUsuń