Śniadanie na słodko mogę zdecydowanie zaliczyć do moich
największych słabości! Moim faworytem są zdecydowanie gofry! Jednak na te
przyjdzie jeszcze czas. Dziś chciałam się skupić na owsiance, którą odkryłam na
nowo zaledwie kilka lat temu.
Nie mogę powiedzieć, że jako dziecko nie lubiłam
owsianki, ale kojarzyła mi się raczej z mdłą papką aniżeli z pysznym
śniadaniem.
Przełomem w mojej przygodzie z owsianką był moment, kiedy dowiedziałam
się o swoich nietolerancjach. Okazuje się, że owies należy do zbóż
bezglutenowych! Wspaniała wiadomość! Nie cieszyłam się już tak bardzo, kiedy
okazało się, że ze względu na zanieczyszczenie zboża muszę sięgać po
bezglutenowe płatki owsiane, które SA kilka razy droższe od tych, które do tej
pory gościły w moim domu (głównie w formie ciasteczek zbożowych). Jednak
ponieważ mam tą nieszczęsną nietolerancję jajek (i bardzo długą listę
produktów, których po prostu nie lubię), staram się korzystać z każdej
możliwości na urozmaicenie sobie śniadań. Zaczęłam więc eksperymentować z
różnymi przyprawami, słodzikami i dodatkami. W ten sposób powstała moja Bezglutenowa Owsianka o Smaku Piernika. I to właśnie ona zainspirowała mnie do
powstania dzisiejszego przepisu. Przecież skoro owsianka może smakować
piernikiem, to dlaczego nie miałaby smakować szarlotką?
Przepis jest idealny zwłaszcza dla tych, którzy – jak ja -
lubią jabłka na ciepło i zdrowe śniadania na słodko. Owsianka jest oczywiście
bez glutenu, ale przede wszystkim bez cukru. Dodatkowo – co dla mnie jest
bardzo istotne – robi się niemal sama. Wystarczy wieczór wcześniej przygotować
jabłka do pieczenia i (jeśli nie korzystamy z gotowej mieszanki) przyprawy.
Jeśli poszukujecie zdrowego, bezglutenowego, wegańskiego (przy użyciu mleka
roślinnego), słodkiego śniadania na ciepło ten przepis jest dla Was!
Składniki:
- 1 jabłko
- ⅓ szklanki wody (można użyć mleka)
- ⅓ szklanki mleka
- 2-3 daktyle ( w zależności od tego, jak słodka ma być owsianka)
- ¼ łyżeczki cynamonu plus dodatkowo do posypania jabłek
- ⅙ łyżeczki cynamonu*
- ⅙ łyżeczki kardamonu*
- ⅙ łyżeczki otartych goździków *
Dodatkowo:
- Folia aluminiowa
- 2-3 goździki
Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik do 180˚, termoobieg.
- Obierz jabłko i wytnij nasiona. Następnie pokrój jabłka w plasterki.
- Pokrojone jabłka umieść na folii aluminiowej i posyp cynamonem. Ja dodaje jeszcze kilka całych goździków dla aromatu.
- Folię zawiń na trzy razy (tak jak list), a następnie zagnij rogi – tak żeby jak najmniej pary wodne wydostało się na zewnątrz.
- Jabłka włóż do piekarnika i piecz około 15 min. **
- W rondelku zagotuj wodę i mleko.
- W międzyczasie pokrój daktyle na małą kostkę.
- Do wrzątku wsyp płatki owsiane, przyprawy i daktyle. Dokładnie wymieszaj.
- Gotuj około 5-7 minut na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu, by owsianka nie przywarła do dna naczynia.
- Kiedy będzie miała odpowiednią dla Ciebie konsystencję, zdejmij z ognia.
- Folię z jabłkami wyjmij z piekarnika i połóż na kratce. Następnie przełóż połowę owoców na dno miseczki, a następnie przykryj ugotowaną owsianką. Pozostałą część jabłek połóż na wierzchu.
Smacznego!
*Można zastąpić 1/3 łyżeczki gotowej przyprawy do szarlotki
**Jeśli nie masz rano czasu na wszystkie te czynności,
przygotuj jabłka dzień wcześniej i przechowuj zawinięte w folię w lodówce. Nie
musisz też czekać, aż rano nagrzeje się piekarnik. Włóż jabłka do zimnego, ale
piecz je ok. 3 minut dłużej.
***
Sweet
breakfast is definitely one of my biggest weaknesses! Although waffles are my
favorite ones, I’ll give them some blog space another time. Today I wanted to
concentrate on oatmeal, which I've discovered all over again some time
ago. I cannot say that as a child I didn’t like oatmeal, but for me it was
rather a bland pulp than delicious breakfast.
The turning
point in my adventure with oatmeal was the moment when I found about my food
intolerances. As it turned out, oat is naturally free from gluten! Great news!
It wasn’t so great when it turned out that due to the contamination of oat I
have to pick gluten-free oatmeal, which is several times more expensive
than those which have so far been present in my house (mainly in the form of
cookies, cereal). Since I have the unfortunate intolerance of eggs (and a long
list of products that I simply do not like), I try to use every opportunity to
diversify a breakfast, so I began my oat experiments with different spices,
sweeteners and additives. That’s how my Gluten-Free Gingerbread Oatmeal was
created. And it is the one that inspired today's recipe. After all, if
the oatmeal can taste like a gingerbread, why wouldn't it taste an apple
pie?
The recipe
is perfect especially for those who - like me - like baked apples, hot, sweet
and healthy breakfast. My oatmeal is naturally gluten-free, but what’s more important:
without sugar. In addition - which for me is very important - it almost
prepares itself. You just need to prepare apples and spices (in
case you do not use ready-mixed) the night before. So if you are looking for a
healthy, gluten-free, vegan (just use vegan milk) and sweet breakfast, this
recipe is for you!
Ingredients:
- 1 apple
- ⅓ cup water (you can use milk)
- ⅓ cup milk
- 2-3 dates (depending on how sweet be porridge)
- ¼ teaspoon cinnamon, plus extra for sprinkling apples
- ⅙ teaspoon cinnamon *
- ⅙ teaspoon cardamom *
- ⅙ teaspoon cloves *
Additionally:
- Aluminum Foil
- 2-3 cloves
Instructions:
- Preheat oven to 180˚, hot air.
- Peel the apple and cut out the seeds. Then cut the apples into slices.
- Place sliced apples, on aluminum foil and sprinkle with cinnamon. I add a few whole cloves for aroma.
- Fold the foil to cover apples, then fold the corners - so that the least steam escaped outside.
- Put apples into the oven and bake about 15 minutes. **
- In the mean time boil water and milk in a saucepan.
- Then cut the dates on a small cube.
- Pour oatmeal, spices and dates into the boiling water. Mix thoroughly.
- Cook about 5-7 minutes on low heat stirring from time to time to prevent oatmeal from sticking to the dish
- When your oatmeal reaches desired consistency, remove it from heat
- Remove apples from oven and place on a wire rack. Then put half of the fruit on the bottom of the bowl, then cover with cooked oatmeal. Put the rest of the apples on top of your oatmeal.
Enjoy!
* You can substitute 1/3 teaspoon apple pie spice mix ready for apple pie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz