Właśnie mija pierwszy weekend tego roku. Jak go zaczęliście? Ja z lekką tęsknotą do świątecznych pyszności. Już minęło wystarczająco dużo czasu, żebym zapomniała o tym jak bardzo miałam dość jedzenia wtedy. Postanowiłam więc upiec ciasto – wiem, bardzo zaskakujące – jednak ciasto na śniadanie to nie najlepszy pomysł. Nie mówiąc już o tym, że chwile musiałabym poczekać. Szperając po licznych półkach mojej kuchni, wpadłam na genialny pomysł – dlaczego nie zrobić owsianki o jakimś pysznym smaku? I tak oto powstała owsianka o smaku piernika, bez cukru. Sycąca, pasująca do porannej kawy i idealna dla tych, którzy nowy rok zaczęli z postanowieniem lepszego odżywiania.
Składniki:
- 1 szklanka mleka (w wersji wegańskiej np. migdałowego)
- ½ szklanki bezglutenowych płatków owsianych
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 daktyle suszone
- ¼ szklanki bakalii
Przygotowanie:
- Daktyle pokrój w małą kosteczkę.
- W garnku zagotuj mleko z daktylami.
- Do wrzącego mleka wsyp płatki owsiane, przyprawę do piernika i kakao. Dokładnie wymieszaj.
- Gotuj około 5-7 minut na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu, by owsianka nie przywarła do dna naczynia
- Kiedy będzie miała odpowiednią dla Ciebie konsystencję, zdejmij z ognia i przełóż do miseczki. Posyp ulubionymi bakaliami.
Smacznego!
***
That marks
the first weekend of this year. How did you start it? I’ve started it with a
little longing for Christmas goodies. It has already passed a sufficient time
for me to forget how much I couldn’t look at food then. So I decided to bake a
cake - I know, very surprising - but the cake for breakfast is not a good idea
after all. Not to mention how long I would have to wait for it. While rummaging
in my kitchen, I came up with a brilliant idea - why not to make oatmeal flavored
as a cake? And thus gluten-free and sugar-free gingerbread oatmeal was created.
It is stodgy, goes well with morning coffee and it is perfect for those who
have started this year with the provision of eating better.
Ingredients:
- 1 cup milk (in vegan version i.e. almond milk)
- ½ cup gluten-free oats
- 1 teaspoon cocoa
- 1 teaspoon gingerbread spice
- 3 dried dates
- ¼ cup delicacies
Instructions:
- Dates cut into small cubes.
- In a saucepan, boil the milk with dates.
- Pour oats, spice and cocoa into boiling milk. Mix thoroughly.
- Cook about 5-7 minutes on low heat stirring from time to time to prevent oatmeal from sticking to the dish.
- When your oatmeal reaches desired consistency, remove it from heat and insert it into a bowl. Sprinkle with favorite delicacies.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz