22 marca 2016

Bezglutenowa Babka Marmurkowa bez Jajek // Gluten-Free Egg-Free Swirl Bundt Cake

Wielkanoc tuż za rogiem wiec myślę ze to najwyższy czas by podzielić się moimi słodkościami przygotowanymi specjalnie na te okazje. U mnie trochę na przekór niż w większości domów - Wielkanoc bez jajek.
Na dziś przygotowałam przepis na ciasto,które jest definicja Wielkanocy - babkę! Przepis jest bardzo szybki w przygotowaniu dlatego osobiście robię małe ciasto (z połowy porcji) , które niemal natychmiast znika z talerza. Na szczęście babka marmurkowa sama w sobie jest ładna i niepotrzebnie polewy, która nie zawsze zdążę przygotować. Spróbujcie koniecznie!
































Składniki:

  • 240 g mąki bezglutenowej (użyłam mojej skrobiowej mieszanki)
  • 140 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki sody
  • 130 ml mleka
  • 60 ml oleju
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj dokładnie make, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól
  2. W drugiej misce energicznie połącz mokre składniki do uzyskania bąbelkow
  3. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj
  4. Polowe masy przelej do miski po mokrych składnikach. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i przelej do 
  5. Do pozostałego ciasta dodaj kakao. Wymieszaj i wylej na jasne ciasto w formie.
  6. Dla uzyskania większej ilości zawijasów zrób zygzak w cieście przy pomocy patyczka lub noża.
  7. Piecz w nagrzanym do 170 piekarniku (termoobieg) przez ok. 20minut.
Smacznego!
***

Easter is just around the corner so I think it's high time to share my sweets prepared specially for this occasion. For me, despite most homes - Easter without eggs.

For today I’ve prepared a recipe for a cake that is the definition of Easter - Bundt Cake! The recipe is very quick in preparation and that's why I'd rather prepare small cake (using half of ingredients), that almost immediately disappears from the plate. Fortunately swirl Bundt Cake is good-looking itself and it doesn't need extra glaze - which I do not always have time to prepare before the cake is eaten. You must try it!



















Ingredients:

  • 240 g gluten-free flour (I used my starch mix)
  • 140 g sugar
  • 2 tablespoons vanilla sugar
  • 1 teaspoon gluten-free baking powder
  • ⅓ teaspoon baking soda
  • 130 ml of milk
  • 60 ml of oil
  • 4 tablespoons of apple cider vinegar
  • 3 tablespoons grated coconut
  • 2 tablespoons cocoa


Instructions:

  1. Mix flour, baking powder, baking soda, sugar and salt.
  2. In the second bowl, whip wet ingredients until some bubbles will show up.
  3. Pour the wet ingredients to dry ones and mix thoroughly.
  4. Pour half of batter into the bowl in which you have mixed wet ingredient. Add coconut and stir. Pour into a mold.
  5. Add the coco into remaining batter. Mix and pour on coconut batter in the mold.
  6. To obtain more swirls do zigzag in the batter using a stick or knife.
  7. Bake in a preheated 170 oven (fan) for 20 minutes

Enjoy!

1 komentarz: