9 lutego 2016

Bezglutenowy Biszkopt Wegański // Gluten Free Vegan Sponge Cake


Pamiętacie swoje pierwsze ciasto? Mam an myśli takie własnoręcznie upieczone. Ja swoje pamiętam doskonale. Był nim najzwyklejszy biszkopt. Skąd ten wybór? Od zawsze uważałam, że biszkopt stanowi pewną podstawę jeśli chodzi o wypieki. Nie dość, że puszysty biszkopt jest dobry sam w sobie, to stanowi doskonałą podstawę do tworzenia wielu innych ciast. I kiedy o tym myślę sama nie wiem czemu tak długo zwlekałam z przepisem na bezglutenowy biszkopt! Może podświadomie przerażała mnie myśl, że mogłabym nie podołać? W końcu jak upiec biszkopt bez jajek skoro całe życie dodawałam ich aż 5? Tego możecie się dowiedzieć czytając dalej, gdyż mam dziś dla Was przepis na bezglutenowy wegański biszkopt idealny. Jest puszysty, lekki jasny i szybki w przygotowaniu! Czego można chcieć więcej od biszkoptu? No cóż, jest jeszcze coś – „skórka” która tworzy się podczas pieczenia na górze ciasta, odchodzi bez problemu, dzięki czemu otrzymujemy gładki i równy z dwóch stron blat. Nie czekajcie! Próbujcie!













Składniki:
  • 60 g schłodzonej wody z ciecierzycy w puszce
  • 60 g cukru (można zamienić na 40 g cukru białego i 20 g cukry waniliowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 95 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 ml oleju

Przygotowanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 180°C
  2. Wodę z ciecierzycy ubij na sztywną pianę (zupełnie jak z białek jajek).
  3. Następnie stopniowo wsypuj cukier. Ubijaj dalej do powstania błyszczącej piany.
  4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
  5. Na koniec wlej olej. Miksuj do połączenia składników.
  6. Gotowe ciasto przełóż do blaszki. Piecz 20 minut, a następnie studź biszkopt na kratce.


Smacznego! 

***

Do you remember your first cake? I mean the one that you have baked yourself? I remember mine very well. It was the most ordinary sponge cake. Why this one? Well, I've always thought that the sponge cake is a basis when it comes to pastries. Not only that, sponge cake is good itself, it provides an excellent basis for creating many other cakes – especially birthday cakes. And when I think about it, I have no idea why I’ve delayed coming up with this recipe for such a long time! Maybe subconsciously I was scared that I couldn’t handle this one? Let’s be honest, it’s scary when you are thinking about baking a sponge cake without eggs when your whole life you’ve been using 5 of them for one cake. But I managed! And today I have for you THE recipe for vegan gluten-free, perfect sponge cake. It's fluffy, light, white and quick to prepare! Is there anything more you can expect from cake? Well, there is. "Skin" which forms during baking on the top of the cake peels away easily so that you are getting smooth and plain cake on both sides. Do not wait! Try it!







Ingredients:
  • 60 g chilled water from a can of chickpeas
  • 60 g sugar (you can use 40g white sugar and 20g vanilla sugar)
  • 1 teaspoon baking powder
  • 95 g potato starch
  • 30 ml oil

Instructions:
  1. Preheat the oven to 180 ° C
  2. Pour water from chickpeas into high bowl and whisk until peaks form (just like the one form eggs).
  3. Add the sugar slowly in small batches. Beat further until peaks become stiff and glossy.
  4. Sift the flour mixed with the baking powder and mix thoroughly.
  5. At the end pour oil. Mix until ingredients combine.
  6. Pour cake into cake-pan. Bake 20 minutes, and then cool on a wire rack.

Enyoy!

6 komentarzy:

  1. Dobrze, że to wrzuciłaś. Będzie na panieński :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale! Choć mam w planach przepis, który powinien jeszcze bardziej przypaść Ci do gustu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Nie wiedziałam, że woda z ciecierzycy ma takie zastosowanie... Nowa inspiracja na mój bezglutenowy biszkopt, tym razem będzie też bez jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, woda z ciecierzycy jest wspaniała :D cieszę się, że podrzuciłam Ci pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurcze mi zawsze z aquafaby trochę opada, wydaje mi się, że robię wszystko dobrze. Doświadczenie w pieczeniu jajecznych biszkoptów mam bardzo duże a tu klapa trochę. Może więcej proszku powinnam dać albo na niską półkę w piekarniku, alb ubijać jeszcze dłużej masę chociaż ubijam ją tak, że po odwróceniu miski jest sztywna i jeszcze chwilę, jakieś sugestie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... Ja bym spróbowała dodać creme of tartar lub łyżeczkę octu do piany. Powinno ją trochę usztywnić i myślę, ze wtedy biszkopt nie będzie tak opadać. Daj znać czy zadziałało

      Usuń