12 marca 2016

Bezglutenowe Śniadaniowe Muffiny Owsiane Bez Cukru i Bez Jajek // Gluten-Free Egg-Free Sugar-Free Oatmeal Muffins with Blueberries



Dziś mam dla Was kolejny pomysł na zdrowe śniadanie na słodko. Właściwie stworzony o drugim śniadaniu. Muffiny owsiane z borówkami! Można wykorzystać do nich również orzechy lub kawałki czekolady.


Przepis jest jednym z moich ulubionych. Czemu? Jest niesamowicie szybki wiec z powodzeniem można go wykorzystać podczas niespodziewanej wizyty gości. Łącznie z pieczeniem, przygotowanie babeczek zajmuje jedynie 20 minut!

Muffiny są bez cukru wiec bez wyrzutów sumienia można je wrzucić do torebki i przekąsić do południowej kawy. Są wilgotne słodkie i bardzo pożywne. Świetnie pasują do jogurtu naturalnego.


























Składniki na 6 muffinek:
  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych 
  • 1 banan 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki sody 
  • 1/8 łyżeczki soli 
  • 30 ml miodu 
  • 60 ml kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego 
  • 3/4 szklanki borówek lub 1/2 szklanki orzechów, kawałków czekolady 
Wykonanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 180*. 
  2. Do blendera wsyp płatki owsiane i zmiel je przez chwile* 
  3. Do borówek dodaj łyżkę zmielonych płatków i wymieszaj dokładnie. 
  4. Do malaksera dodaj sól, proszek i sodę. Ponownie zmiel. 
  5. Następnie dodaj banany, kefir i miód. Wymieszaj. 
  6. Do gotowej masy dodaj borówki i delikatnie wymieszaj. 
  7. Napełnij papilotki i piecz 15 min. 
*Jeśli lubisz mocno wyczuwalne płatki, umieść wszystkie składniki w malakserze i wymieszaj do połączenia.

Smacznego!

***

Today I have for you another idea for a healthy sweet breakfast. Actually it was created for a second breakfast. Oatmeal Muffins with blueberries! Of course you can also use nuts or chocolate chips.
This recipe is one of my favorites. Why? It is incredibly fast so it can be used during an unexpected visit of your friends. Including baking, preparation of these muffins takes only 20 minutes!
Muffins are sugar-free so without any remorse you can put them into a purse and have it with your lunch coffee. They are moist sweet and very nourishing. Muffins go well with natural yoghurt.
























Ingredients for 6 muffins:
  • 1 cup Gluten-Free Oatmeal
  • 1 Banana
  • 1 Teaspoon of Gluten-Free Baking Powder
  • 1/4 Teaspoon Baking Soda
  • 1/8 Teaspoon Salt
  • 30 ml Honey
  • 60 ml Kefir, Buttermilk or Plain Yogurt
  • 3/4 cup Blueberries or 1/2 cup of Nuts, Chocolate Chips


Instructions:
  1. Preheat oven to 180 *.
  2. Blend oatmeal for a few seconds *
  3. Add a tablespoon of ground flakes into the bowl with blueberries and mix thoroughly.
  4. Add dry ingredients (salt, baking powder and baking soda) into the food processor and grind again.
  5. Then add the bananas, kefir and honey. Mix it.
  6. Add blueberries into the batter and mix gently.
  7. Fill prepared muffin cups and bake about 15 minutes.


*If you don’t mind feeling big oatmeal pieces, place all the ingredients in the blender and mix until combined.


Enjoy!

3 komentarze:

  1. Takie pyszne i takie zdrowe- idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie przepisy lubię najbardziej! Już niedługo kolejny pomysł na zdrowe i słodkie śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tasted like kaka...

    OdpowiedzUsuń