19 lipca 2016

Bezglutenowe Placuszki Owsiano-Kokosowe // Gluten-free Oatmeal and Coconut Pancakes



Mam nadzieję, że nikt nie jest zawiedziony, że ZNÓW zamieszczam przepis na śniadanie na słodko z płatkami owsianymi w roli głównej. Prawda jest taka, że tego typu śniadania są szybkie, pożywne i pyszne!

Placuszki są bez cukru i bez mąki. Zawierają dużą ilość błonnika. Ci, którzy wolą śniadania na słono mogą wykorzystać te placuszki na deser. Świetnie do nich pasuje mój sos czekoladowy bez cukru.
Przepis, który zamieszczam wykorzystuje jajko, jednak zastąpić je może jajko chia lub jajko z siemienia lnianego.

















Składniki na 4 placuszki:
  • ½ banana
  • 1 jajko*
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka drobno zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ⅛ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
  1. Banana zmiażdżyć widelcem
  2. Do banana dodać jajko, a następnie ubić.
  3. Do mokrych składników dodać suche i dokładnie wymieszać.
  4. Placuszki piec na suchej nagrzanej patelni przez około minutę z każdej strony.
*można zastąpić zmielonym chcia lub siemieniem lnianym z wodą (1 łyżka zmielonych nasion wymieszana z 2 łyżkami wody)

Smacznego!

***

I hope that you’re not disappointed that AGAIN I post the recipe for sweet breakfast with oatmeal as main ingredient. The truth is that this type of breakfast are quick, nutritious and delicious!
Pancakes are sugar-free and without flour. They contain a high amount of fiber. Those who prefer savory breakfasts can use these pancakes for dessert. They are perfect with my sugar-free chocolate sauce.
I’ve used egg in this recipe, but you can replace it with chia egg or flaxseed egg.














Ingredients for 4 pancakes:
  • ½ banana
  • 1 egg *
  • 1 tablespoon of oatmeal
  • 1 tablespoon of oat bran
  • 1 tablespoon finely ground oatmeal or oat flour
  • 1 tablespoon grated coconut
  • ¾ teaspoon baking powder
  • ¼ teaspoon baking soda
  • ⅛ teaspoon cinnamon
  • ½ teaspoon of coconut oil

Instructions:
  1. Mash banana with a fork.
  2. Add an egg to bowl with mashed banana and whisk.
  3. Mix combined wet ingredients with all dry ingredients.
  4. Bake pancakes on a dry heated pan for about a minute on each side.

* You can substitute with chia meal or flaxseed meal and water (1 tablespoon of ground seeds mixed with 2 tablespoons of water)

Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz