26 marca 2016

Domowe Czekoladowe Jajko Niespodzianka // Homemade Chocolate Eggs


W okresie przedśwatecznym sklepowe półki uginają się od słodyczy przeznaczonych specjalnie na tę okazję. W tym roku postanowiłam spróbować swoich sił i sama zrobić jakieś czekoladowe wyroby. 
Początkowo planowałam, że będzie to domowe jajko niespodzianka. Jednak kiedyś przy okazji w ręce wpadła mi foremka w kształcie małych jajek i postanowiłam zrobić również jajka-pralinki.
Niby nic, bo przecież takie jajko niespodzianka to nic innego jak rozpuszczona czekolada, która zastygła w nieco innej formie. Jednak pierwszy raz postanowiłam spróbować swoich sił podczas temperowania czekolady i to jeszcze bez termometru cukierniczego. Słodkości wyszły przepyszne i prześliczne. Największą trudnością okazało się nie zostawienie odcisków palców na gotowych już domowych czekoladkach.


































 




Składniki:
  • 150 g czekolady
  • 80 g mleka w proszku
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:
  1. Połam na kawałki  100 g czekolady i rozpuść w kąpieli wodnej.*
  2. Pozostałe 50 g zetrzyj lub posiekaj na małe kawałeczki.
  3. Zdejmij miskę z rondelka i dodaj do rozpuszczonej czekolady i delikatnie mieszaj szpatułką do rozpuszczenia. Ponownie zagotuj wodę i postaw miskę z czekoladą, do ponownego ogrzania.
  4. Pokryj ścianki przygotowanych foremek zewnętrzną stroną łyżeczki i pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do zamrażarki na około 1 godzinę.
  5. Wyjmij foremki z zastygniętą czekoladą.
  6. Jeśli napełniasz jajka np. cukierkami, nasyp je do jednej połówki, drugą pokryj na brzegach rozpuszczoną czekoladą i połącz jajko w całość. Możesz również rozgrzać mocno patelnię i dotykając brzegami pustej połówki nieco je stopić, a następnie połączyć połówki.
  7. Jeśli chcesz wypełnić czekoladki nadzieniem, stop masło z dodatkiem wody w kąpieli wodnej lub w rondelku. Uważaj żeby nie zagotować.
  8. W misce połącz kakao cukier i mleko w proszku.
  9. Do suchych składników dodaj stopione masło i dokładnie wymieszaj.
  10. Po około 5 minutach kiedy masa nieco ostygnie napełnij nią połówki czekoladek, a następnie połącz.
  11. Czekoladki włóż do lodówki na około godzinę.
  12. Dekoruj czekoladki według uznania. Ja zdecydowałam się na białą czekoladę.

Smacznego!


*zagotuj wodę w rondelku, następnie wyłącz źródło ciepła. Na rondelku połóż metalową lub szklaną miseczkę i włóż do niej czekoladę. Pozostaw do rozpuszczenia. Pamiętaj, że miska nie powinna dotykać gorącej wody.

***

In this before Easters time all store shelves groaning from lots of sweets prepared specially for this occasion. This year I decided to try and make some chocolates myself. At first I planned, it will be a home-made egg surprise. However, I found mold in the shape of small eggs once so decided to prepare also egg-praline.
It sounds like nothing, because all you have to do is dissolve chocolate and freeze it in a slightly different form. But it was my the very first time when I decided that I try tempering chocolate - without a confectionery thermometer. As it turned out it wasn’t that hard. The biggest difficulty was not leaving a fingerprint on the already finished home chocolates. Anyway sweets came out delicious and lovely.





















Ingredients:
  • 150 g of chocolate
  • 80 g of milk powder
  • 60 g sugar
  • 60 g of butter
  • 1 tablespoon cocoa
  • 2 tablespoons water

Instructions:
  1. Dissolve 100g broken into pieces chocolate in a water bath. *
  2. The remaining  50 g grate or chop into small pieces.
  3. Remove the bowl from the saucepan and add those 50 g into  the melted chocolate. Stir gently with a spatula to dissolve. Again boil water and place the bowl with chocolate above for reheating.
  4. Coat the walls of the prepared molds outside of the spoon and leave to cool, then put in the freezer for about 1 hour.
  5. Remove the mold with solidified chocolate from the freezer.
  6. If you want to fill the eggs with eg. candy place them in one half of the egg. Edges of second half coat on with melted chocolate and put the halves of the egg together. You can also warm up the pan and by touching the edges of empty half slightly melt them. Then put the egg together.
  7. If you want to have eggs with chocolate filling, melt the butter with the addition of water in a water bath or in a saucepan. Be careful not to boil it.
  8. Combine cocoa, sugar and milk powder in a bowl.
  9. Add  the melted butter and mix thoroughly with dry ingredients.
  10. After about 5 minutes when the mass will be cooled down, fill it half of chocolates, and then put them together.
  11. Chill them in the freezer for about 1 hour.
  12. Decorate chocolates as you want. I’ve chosen white chocolate.
* Boil water in a saucepan, then turn off the heat source. Put a metal or glass bowl with chocolate on the saucepan. Allow to dissolve. Remember that the bowl shouldn't touch the hot water.

Enjoy!

1 komentarz: