13 lutego 2016

Bezglutenowe Pieczone Lizaki Bez Mąki i Bez Jajek // Gluten-Free Chocolate Flourless Chickpea Cake Pops


Zdecydowanie nie jestem typem, który obchodzi walentynki. Przynajmniej nie w ten oczywisty sposób. Dlaczego jednak nie miałyby być idealną okazją do przygotowania jakiś słodkości w kształcie serca? 
Przyznam szczerze, że w tym roku nie miałam pomysłu. Na takie właśnie okazje w mojej kuchni czeka mnóstwo gadżetów, które kiedyś wpadły mi w rękę i wydały się absolutnie niezbędne do życia. Jednym z takich łupów jest foremka do pieczonych lizaków. Przy okazji trafiłam na ciecierzycę, która została mi po upieczeniu bezglutenowego biszkoptu. W ten sposób w mojej głowie zrodził się pomysł na ciecierzycowe ciastka-lizaki bez mąki. Jako dziecko bardzo lubiłam lizaki z gumą do żucia w środku -  takie 2 w 1, dlatego postanowiłam, że do moich lizaków w ramach niespodzianki dodam kawałki czekolady. W końcu to walentynkowy deser, a czekolada to jeden z afrodyzjaków . W rezultacie otrzymałam pyszne wilgotne czekoladowe ciastka bez jajek i bez mąki. Musicie spróbować!


















 







Składniki:
  • 25 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 240 g ciecierzycy z puszki (lub namoczonej przez całą noc)
  • 10 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g cukru
  • 40g masła
  • 30 g kawałków czekolady

Dodatkowo:
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 15 ml śmietany  kremówki
  • Ulubione dodatki do ozdoby
  • Plastikowe patyczki lub słomki

Przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180˚.
  2. Zmiel płatki owsiane w malakserze.
  3. Dodaj ciecierzycę i zmiel ponownie około 30 sekund.
  4. Dodaj kakao, masło i cukier miksuj do uzyskania gładkiej masy.
  5. Do ciasta dodaj kawałki czekolady i dokładnie wymieszaj.
  6. Formuj nieco mniejsze niż foremka i układaj w niej.* Przykryj drugą częścią, dociśnij, a następnie odkryj i usuń nadmiar ciasta.
  7. Ponownie przykryj ciastka i wstaw do piekarnika na 25 min.
  8. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i studź na kratce. Nie otwieraj foremki!
  9. Po wystudzeniu włóż ciastka do zamrażarki na minimum 30 min.
  10. Tuż przed wyjęcie przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ze śmietanką.
  11. Schłodzone lizaki pokryj czekoladą, a następnie ozdabiaj według uznania.
  12. Ozdobione lizaki włóż do szklanki lub wbij w coś pionowo – ja użyłam połówki jabłka.
  13. Przechowuj w lodówce.


* Jeśli nie masz foremki nic straconego! Po prostu uformowane kuli układaj na papierze do pieczenia.

Smacznego!

***


I'm definitely not the Valentine's day person. At least not in the obvious way. However  why not to use them as another opportunity to prepare some heart shaped sweets?
I must admit that this year I had no idea what to prepare. Fortunately my kitchen is filled with must-have gadgets waiting for occasion like that one. One of them is my pink mold for cake pops. I also found chickpeas, which left after baking gluten-free sponge cake. This way I came up with the idea for the gluten-free chocolate flourless chickpea baked pops.
As a child I loved 2-in-1 lollipops, those with chewing gum in the middle, that’s why I decided to add some chocolate surprise into my baked ones. In the end, it Valentine’s dessert and  chocolate is probably  the best  aphrodisiac ever. What is the result? Delicious, moist, chocolate flourless cookies without eggs . You have to try!

















Ingredients:
  • 25 g gluten-free oats
  • 240 g canned chickpeas (or soaked overnight)
  • 10 g cocoa
  • ½ teaspoon baking powder
  • 40 g sugar
  • 40g butter
  • 30 g chocolate chips

Additionally:
  • 60 g of milk chocolate
  • 15 ml cream
  • Favorite cake sprinkles
  • Plastic sticks or straws

Instructions:
  1. Preheat oven to 180˚.
  2. Grind oatmeal in food processor.
  3. Add the chickpeas and grind again for about 30 seconds.
  4. Add cocoa butter sugar baking powder and mix until the batter is smooth.
  5. Add chocolate chips and mix thoroughly.
  6. Form small balls - smaller than the mold holes. Close mold and press it. Remove overflow of the dough. *
  7. Cover cakes again and put into the oven for 25 minutes.
  8. Remove baked cookies from the oven and cool them on a wire rack. Do not open the mold!
  9. After cooling, put the cakes in the freezer for at least 30 minutes.
  10. Just before removing them from freezer prepare chocolate glaze. Melt  chocolate with cream in water bath.
  11. Coat chilled chocolate pops with glaze and decorate as you like.
  12. Decorated lollipops put into a glass or stab vertically at something - I've used half an apple.
  13. Store in the refrigerator.

* Nothing is lost If you do not have pop mold! Simply place the dough balls on baking paper.

Enjoy!

2 komentarze:

  1. Wyglądają przewspaniale, zwłaszcza te z serduszkami ^^
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miłe słowa :D Wyszły na prawdę przepyszne!

    OdpowiedzUsuń