20 lutego 2016

Bezglutenowa Owsianka Bez Cukru a’la Szarlotka // Gluten-Free Sugar-Free Apple Pie Oatmeal


Śniadanie na słodko mogę zdecydowanie zaliczyć do moich największych słabości! Moim faworytem są zdecydowanie gofry! Jednak na te przyjdzie jeszcze czas. Dziś chciałam się skupić na owsiance, którą odkryłam na nowo zaledwie kilka lat temu.
Nie mogę powiedzieć, że jako dziecko nie lubiłam owsianki, ale kojarzyła mi się raczej z mdłą papką aniżeli z pysznym śniadaniem.
Przełomem w mojej przygodzie z owsianką był moment, kiedy dowiedziałam się o swoich nietolerancjach. Okazuje się, że owies należy do zbóż bezglutenowych! Wspaniała wiadomość! Nie cieszyłam się już tak bardzo, kiedy okazało się, że ze względu na zanieczyszczenie zboża muszę sięgać po bezglutenowe płatki owsiane, które SA kilka razy droższe od tych, które do tej pory gościły w moim domu (głównie w formie ciasteczek zbożowych). Jednak ponieważ mam tą nieszczęsną nietolerancję jajek (i bardzo długą listę produktów, których po prostu nie lubię), staram się korzystać z każdej możliwości na urozmaicenie sobie śniadań. Zaczęłam więc eksperymentować z różnymi przyprawami, słodzikami i dodatkami. W ten sposób powstała moja Bezglutenowa Owsianka o Smaku Piernika. I to właśnie ona zainspirowała mnie do powstania dzisiejszego przepisu. Przecież skoro owsianka może smakować piernikiem, to dlaczego nie miałaby smakować szarlotką?
Przepis jest idealny zwłaszcza dla tych, którzy – jak ja - lubią jabłka na ciepło i zdrowe śniadania na słodko. Owsianka jest oczywiście bez glutenu, ale przede wszystkim bez cukru. Dodatkowo – co dla mnie jest bardzo istotne – robi się niemal sama. Wystarczy wieczór wcześniej  przygotować  jabłka do pieczenia i (jeśli nie korzystamy z gotowej mieszanki) przyprawy. Jeśli poszukujecie zdrowego, bezglutenowego, wegańskiego (przy użyciu mleka roślinnego), słodkiego śniadania na ciepło ten przepis jest dla Was!




















Składniki:
  • 1 jabłko
  • ⅓   szklanki wody (można użyć mleka)
  • ⅓   szklanki mleka
  • 2-3 daktyle ( w zależności od tego, jak słodka ma być owsianka)
  • ¼ łyżeczki cynamonu plus dodatkowo do posypania jabłek
  • ⅙   łyżeczki cynamonu*
  • ⅙  łyżeczki kardamonu*
  • ⅙  łyżeczki otartych goździków *

Dodatkowo:
  • Folia aluminiowa
  • 2-3 goździki


Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180˚, termoobieg.
  2. Obierz jabłko i wytnij nasiona. Następnie pokrój jabłka w plasterki.
  3. Pokrojone jabłka umieść na folii aluminiowej i posyp cynamonem. Ja dodaje jeszcze kilka całych goździków dla aromatu.
  4. Folię zawiń na trzy razy (tak jak list), a następnie zagnij rogi – tak żeby jak najmniej pary wodne wydostało się na zewnątrz.
  5. Jabłka włóż do piekarnika i piecz około 15 min. **
  6. W rondelku zagotuj wodę i mleko.
  7. W międzyczasie pokrój daktyle na małą kostkę.
  8. Do wrzątku wsyp płatki owsiane, przyprawy i daktyle. Dokładnie wymieszaj.
  9. Gotuj około 5-7 minut na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu, by owsianka nie przywarła do dna naczynia.
  10. Kiedy będzie miała odpowiednią dla Ciebie konsystencję, zdejmij z ognia.
  11. Folię z jabłkami wyjmij z piekarnika i połóż na kratce. Następnie przełóż połowę owoców na dno miseczki, a następnie przykryj ugotowaną owsianką. Pozostałą część jabłek połóż na wierzchu.
Smacznego!

*Można zastąpić 1/3 łyżeczki gotowej przyprawy do szarlotki

**Jeśli nie masz rano czasu na wszystkie te czynności, przygotuj jabłka dzień wcześniej i przechowuj zawinięte w folię w lodówce. Nie musisz też czekać, aż rano nagrzeje się piekarnik. Włóż jabłka do zimnego, ale piecz je ok. 3 minut dłużej.

***

Sweet breakfast is definitely one of my biggest weaknesses! Although waffles are my favorite ones, I’ll give them some blog space another time. Today I wanted to concentrate on oatmeal, which I've  discovered all over again some time ago. I cannot say that as a child I didn’t like oatmeal, but for me it was rather a bland pulp than delicious breakfast.
The turning point in my adventure with oatmeal was the moment when I found about my food intolerances. As it turned out, oat is naturally free from gluten! Great news! It wasn’t so great when it turned out that due to the contamination of oat I have to pick gluten-free oatmeal, which  is several times more expensive than those which have so far been present in my house (mainly in the form of cookies, cereal). Since I have the unfortunate intolerance of eggs (and a long list of products that I simply do not like), I try to use every opportunity to diversify a breakfast, so I began my oat experiments with different spices, sweeteners and additives. That’s how my Gluten-Free Gingerbread Oatmeal was created. And it is the one that  inspired today's recipe. After all, if the oatmeal  can taste like a gingerbread, why wouldn't it taste an apple pie?

The recipe is perfect especially for those who - like me - like baked apples, hot, sweet and healthy breakfast. My oatmeal is naturally gluten-free, but what’s more important:  without sugar. In addition - which for me is very important - it almost prepares itself. You  just need to prepare apples and spices  (in case you do not use ready-mixed) the night before. So if you are looking for a healthy, gluten-free, vegan (just use vegan milk) and sweet breakfast, this recipe is for you!













Ingredients:
  • 1 apple
  • ⅓  cup water (you can use milk)
  • ⅓  cup milk
  • 2-3 dates (depending on how sweet be porridge)
  • ¼ teaspoon cinnamon, plus extra for sprinkling apples
  • ⅙ teaspoon cinnamon *
  • ⅙  teaspoon cardamom *
  • ⅙ teaspoon cloves  *

Additionally:
  • Aluminum Foil
  • 2-3 cloves

Instructions:
  1. Preheat oven to 180˚, hot air.
  2. Peel the apple and cut out the seeds. Then cut the apples into slices.
  3. Place sliced ​​apples, on aluminum foil and sprinkle with cinnamon. I add a few whole cloves for aroma.
  4. Fold the foil to cover apples, then fold the corners - so that the least steam escaped outside.
  5. Put apples into the oven and bake about 15 minutes. **
  6. In the mean time boil water and milk in a saucepan.
  7. Then cut the dates on a small cube.
  8. Pour oatmeal, spices and dates into the boiling water.  Mix thoroughly.
  9. Cook about 5-7 minutes on low heat stirring from time to time to prevent oatmeal from sticking to the dish
  10. When your oatmeal reaches desired consistency, remove it from heat
  11. Remove apples from oven and place on a wire rack. Then put half of the fruit on the bottom of the bowl, then cover with cooked oatmeal. Put the rest of the apples on top of your oatmeal.

Enjoy!
* You can substitute 1/3 teaspoon apple pie spice mix ready for apple pie

** If you do not have time in the morning for all these activities, prepare the apples the night before and store them wrapped in foil in the refrigerator. In the morning you don't need to wait until the oven warms up. Just put the apples into the cold one but bake them approx. 3 minutes longer.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz