8 grudnia 2015

Bezglutenowe Ciasteczka Korzenne (Gingerbreads) bez Jajek // Gluten-free Egg-free Gingerbreads


Who doesn't love gingerbread man? - ostatnio widziałam kubek z takim oto napisem. I wiecie, co? Zaczęłam sie zastanawiać czy znam osobę która nie lubi ciastek korzennych - otóż osobiście nie- a przynajmniej nikt sie nie przyznał . Oznacza to ze są idealne! Nie dość ze (jak zakładam) wszyscy je kochają, to do tego do wszystkiego pasują. Do herbaty, kawy czy po prosu same. K najważniejsze! Niezmiennie kojarzą sie z najcudowniejszym czasem w ciągu roku - z Bożym Narodzeniem!
Moje gingerbreds są oczywiście bezglutenowe i bez jajek, ale przepis łatwo można przekształcić w wegański. Chrupiące, aromatyczne - po prostu pyszne!

Składniki
  • 200 gram mąki bezglutenowej (użyłam mojej mieszanki skrobiowej)
  • 50 gram płynnego miodu (w wersji wegańskiej sztucznego)
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do pierników
  • ½ lyzeczki proszku do pieczenia
  • 50 gram cukru pudru
  • 30 gram miękkiego masła ( w wersji wegańskiej np oleju kokosowego)
  • ½ łyżeczki gumy ksantanowej
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 2,5 łyżki wody
Wykonanie:
  1. W misce wymieszaj siemię lniane z woda i odstaw na 5 min.
  2. Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cukier puder. Dokładnie wymieszaj.
  3. Do mąki dodaj masło i miód, a następnie posiekaj.
  4. Następnie zagnieć ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne.
  5. Ciasto podziel na 3 części.
  6. Na stolnicę wysyp trochę mąki.
  7. Połóż na niej jedną część ciasta i przygnieć ręką. Podnieś ciasto, nasyp jeszcze trochę mąki na stolnicę i odłóż ciasto na stolnicę – drugą strona niż poprzednio.
  8. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5mm, a następnie wycinaj ciastka.
  9. Piecz 6-10 min w temperaturze 180C°
Smacznego!
***
Few days ago I saw a mug with the inscription “Who doesn’t love a gingerbread man?”  And you know what? I started to wonder if I knew anyone who doesn’t. The answer is: no – at least nobody ever admitted it. This means that they are perfect! Not only (I assume) everybody loves them, but gingerbreads just go well with everything. They are great with tea, coffee or just as stand-alone treat. And the most important! They are part of the most wonderful time of the year - Christmas!
So if you want to spend Christmas without gluten, my gingerbreads are gluten-free and without eggs. The recipe can easily be converted into a vegan. Crispy, flavorful - just delicious!

Ingredients
  • 200 grams of gluten-free flours ( I used my starch blend)
  • 50 grams of liquid honey (in a vegan version you can use golden syrup)
  • 1 teaspoon gingerbread spice mix ( or ½ tea spoon ginger, ¼ teaspoon cinnamon, 1/8  teaspoon nutmeg, 1/8 teaspoon cloves)
  • ½ teaspoon baking powder
  • 50 g powdered sugar
  • 30 g softened butter (in a vegan version use coconut oil)
  • ½ teaspoon xantan gum
  • 1 tablespoon flaxseed meal
  • 2 and ½ tablespoons of water
Instructions
  1. In a bowl, mix flaxseed with water and set aside for 5 minutes.
  2. Put flour, baking powder, gingerbread spice and powdered sugar into the bowl with flaxseed. Mix thoroughly.
  3. Add the butter and honey then chop with the flour.
  4. Knead the dough. It should be soft and flexible.
  5. Split the dough into 3 parts.
  6. Sprinkle little of flour on pastry board.
  7. Put on the pastry board one part of the cake and press it with your hand. Lift the dough, and sprinkle a little of flour on the pastry board and put the dough on it – on the other side than before.
  8. Roll out the dough to a thickness of approx. 5 mm then cut out cookies.
  9. Bake 6-10 minutes at 180C °
Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz