20 grudnia 2015

Bezglutenowy Piernik Świąteczny // Gluten-Free Christmas Gingerbrad Cake


Jeśli chodzi o mnie, święta bez piernika nie mają racji bytu! Nie ważne jaki, piernik musi być! Kiedy jeszcze jadłam „normalnie” nie było z tym problemu. Mogłam wybierać z całego mnóstwa przepisów w zależności na jakie ciasto miałam ochotę. Teraz jest to nieco bardziej skomplikowane, bo przepisów na bezglutenowy piernik bez jajek nie ma aż tak wielu. Dlatego zawiedziona zeszłorocznymi poszukiwaniami, ruszyłam do mojej kuchni stworzyć przepis idealny – przynajmniej dla mnie. Szybka analiza tego co definiuje dla mnie piernika i po prostu zaczęłam piec. Trzy próby i oto jest: bezglutenowy, bez jajek  ( a przy zmianie miodu na sztuczny i mleka na roślinne), wegański piernik, który jest słodki wilgotny i wypełniony bakaliami! A jakie są Wasze pierniki? Wolicie bardziej suche? A co z powidłami ? Dodajecie do ciasta, przekładacie czy w ogóle rezygnujecie?



Składniki:

Ciasto:
  • 190g mąki bezglutenowej (użyłam mojej mieszanki skrobiowej)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 120g miodu (w wersji wegańskiej – sztucznego)
  • 180g powideł śliwkowych
  • ½ szklanki mleka  (w wersji wegańskiej – roślinnego)
  • 80 ml oleju
  • Bakalie


Polewa:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • ¾ łyżki oleju kokosowego


Wykonanie:
  1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki ( mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao, przyprawa)
  2. W rondelku na małym ogniu wymieszaj miód z mlekiem.
  3. W międzyczasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  4. Dodaj ciepłe mleko z miodem i czekoladę do miski z suchymi składnikami i wymieszaj.
  5. Dodaj powidła i miksuj ok. 7min. dolewając powoli olej.
  6. Do gotowego ciasta wmieszaj bakalie.
  7. Piecz 30 minut temperaturze 180°, z ustawieniem piekarnika na górną i dolną grzałkę. Po tym czasie natnij nożem wierzch ciasta na głębokość ok. 1 cm. i zmień ustawienia piekarnika na termo obieg.
  8. Po kolejnych 15 minutach sprawdź patyczkiem ciasto. Jeśli na patyczku będzie surowe ciasto piecz ok. 5-7min. Ważne żeby zwrócić uwagę czy ciasto na patyczku jest surowe czy patyczek jest jedynie wilgotny, gdyż ciasto do takich należy.
  9. Po wystudzeniu ciasta na kratce przygotuj polewę.
  10. Wymieszaj czekoladę i olej kokosowy w kąpieli wodnej. Po całkowitym rozpuszczeniu czekolady, polej ciasto.

Smacznego!

***

As for me, Christmas without gingerbread cake cannot exist! No matter what kind, gingerbread cake must be present on the Christmas table! Back when I ate "normally" there was no problem with that. I could choose from a whole lot of recipes depending on which cake I wanted. Now it is a bit more complicated, because there are not so many gluten-free gingerbread recipes without eggs. While being disappointed with my last year's explorations, I set off to my kitchen to create a perfect recipe- at least for me. I made a quick analysis of what defines gingerbread for me and then I just started to bake. Three trials were all it took and here it is: gluten-free, without eggs (and when changing honey to golden syrup and milk to vegan substitute), vegan gingerbread cake, which is moist and filled with sweet delicacies! And what your gingerbread cakes are like? Do you prefer them drier? What about the jam?  Are you adding it to the dough, interleaving it or not adding it at all?



Ingredients:

Cake:
  • 190g flour gluten-free (I used my starch blend)
  • 2 tablespoons brown sugar
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1 tablespoon cocoa
  • 3 teaspoons gingerbread spice
  • 100g dark chocolate
  • 120g honey (in a vegan version – golden syrup)
  • 180g plum jam
  • ½ cup milk
  • 80 ml of oil
  • Delicacies


Glaze:
  • 50g dark chocolate
  • ¾ tablespoon coconut oil


Instructions:

  1. In a bowl, mix all dry ingredients (flour, sugar, baking powder, cocoa, spice)
  2. In a saucepan over low heat, mix honey with milk.
  3. In the meantime, melt chocolate in a water bath.
  4. Add warm milk with honey and chocolate to the bowl with the dry ingredients and mix it well.
  5. Add jam and mix approx. 7min. slowly adding oil in the meantime.
  6. Stir in raisins.
  7. Bake 30 minutes at 180°, setting the oven into upper and lower heater. After this time cut the dough surface to a depth of approx. 1 cm. and change the settings in the oven for thermo cycle.
  8. After another 15 minutes, put toothpick into the cake. If dough on the toothpick comes out raw bake approx. 5-7min. It is Important to note whether the dough on the stick is really raw or is it only wet, because of the type of the cake.
  9. After cooling down the dough on the grill, prepare glaze.
  10. Stir chocolate and coconut oil in a water bath. After chocolate is completely melted, pour over cake.

Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz