17 stycznia 2016

Wegańska Beza // Vegan Meringue


Przyznam, że sama czekałam na ten przepis! I o ile nie przepadam za specjalnie za bezą, uważam, że stanowi świetny dodatek do deserów czy ciast. Więc odkąd dowiedziałam się, że moja przygoda z jajkami się skończyła, byłam niepocieszona. Co prawda minęło ponad 2 lata, ale w końcu powstała u mnie absolutnie wegańska i niezaprzeczalnie prawdziwa beza – mam na to słowo mojej koleżanki, a za razem ogromnej fanki bez. Jeśli więc lubicie bezy – zapraszam do pieczenia!












Składniki:
  • 75g wody z ciecierzycy w puszce (schłodzonej)
  • 130g cukru
  • ¾ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • Kilka kropel barwnika spożywczego

Przygotowanie:
  1. Puszkę z ciecierzycą włóż na noc do lodówki.
  2. Nagrzej piekarnik do temperatury 90°C ( termoobieg).
  3. Do wysokiej miski wlej wodę z ciecierzycy i ubij na sztywną pianę ( zupełnie jak z białek).
  4. Do ubitej piany dodawaj powoli cukier małymi partiami. Ubijaj do kompletnego rozpuszczenia kryształków cukru, aż piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca. To może potrwać ok. 15 minut.
  5. Następnie dodaj sok z cytryny i przesianą skrobię ziemniaczaną.
  6. Po dokładnym wymieszaniu dodaj barwnik.
  7. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszkę wyłożoną papierem.
  8. Włóż bezy do piekarnika.
  9. Susz ok 70 minut*

*Czas suszenia zależy od wielkości bezy i tego czy chcemy osiągnąć bezę suchą czy ciągnącą. Ja upiekłam bezy suche. Podczas pieczenia piekarnik z bezami można otworzyć i sprawdzić czy konsystencja nam odpowiada. Ja sprawdzam czy bez problemu odchodzą od papieru do pieczenia (wtedy powinny być suche). Jeśli mam wątpliwości  - po prostu próbuje.

Smacznego!

 ***


I have to admit that I’ve been waiting for this recipe myself! And even if I’m not keen on meringue, I believe that it is a great addition for desserts and cakes. So since I’ve learned that my adventure with eggs was over, I was inconsolable. And yes, it’s true that it took me more than 2 years, but after all I’ve finally prepared absolutely vegan and undeniably genuine meringue - my friend has given her word that it tastes as it should, and she is huge meringue fan. So if you like (or need) meringue - just bake it!









Ingredients:
  • 75g water from canned chickpeas (chilled)
  • 130g sugar
  • ¾ teaspoon potato starch
  • ½ teaspoon lemon juice
  • Additionally:
  • A few drops of food coloring

Instructions:
  1. Cool can of chickpeas in the refrigerator overnight.
  2. Preheat the oven to 90 ° C (fan oven).
  3. Pour water from chickpeas into high bowl and whisk until peaks form (just like one form eggs).
  4. To whipped foam add the sugar slowly in small batches. Once all the sugar has been added, turn the speed up to high and beat until peaks become stiff and glossy and sugar crystals are impalpable. It may take even 15 minutes.
  5. Next add the lemon juice and sieved potato starch.
  6. After mixing it thorough, add the ood coloring.
  7. With an angled spatula, fill the piping bag with approximately 1/2 cup of foam.  Squeeze gently your foam out of the nozzle on the lined paper.
  8. Put the meringues in the oven.
  9. Dry the approximately 70 minutes *

* The drying time depends on the size of meringues and whether we want to achieve the dry or chewy form. I baked dry ones. For controlling texture you can open oven during baking and check if it suits you. I check if it easily departs from baking paper (they should be dry then). If you have any doubts - just try one.


Enjoy!

2 komentarze:

  1. Czekałam na ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to czytać! Koniecznie daj znać jeśli przetestujesz 😀

      Usuń