30 stycznia 2016

Pączki bezglutenowe bez drożdży i bez jajek // Gluten-free Egg-free no Yeast Donuts


Tegoroczny karnawał zmierza ku końcowi, a co za tym idzie? Zbliża się tłusty czwartek! Wyjątkowy dzień, w którym wiele z nas daje sobie małą dyspensę na słodkości, zwłaszcza te smażone. Pączki i faworki zawsze musiały być odhaczone tego dnia. Oczywiście odkąd z mojej diety zniknął gluten (i drożdże w dużej mierze też), dzień, w którym wszyscy naokoło zajadali się smakołykami, dla mnie przemijał bez echa. Dlatego też w tym roku postawiłam sobie za cel Bezglutenowy Tłusty Czwartek. I myślę, że mi się udało!
Dziś mam dla Was przepis na bezglutenowe pączki bez drożdży i bez jajek. Bardzo puszyste! Jeśli lubicie możecie dodać do nich ulubione nadzienie. Ja nadałam im kształt róży, ale można pozostać przy nieregularnych kółkach nakładanych łyżką.

























Składniki na około 14 różyczek:
  • ½ szklanki mąki bezglutenowej + 4 łyżki (użyłam mojej mieszanki skrobiowej )
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki śmietany
  • ¾ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ⅔ łyżki masła
  • 2 łyżeczki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki puree z dyni


Dodatkowo:
  • Olej do smażenia
  • Papier do pieczenia (jeśli chcesz uzyskać kształt róży)
  • Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdy.
  • Szczypce


Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku.
  2. W osobnej misce, przy pomocy łyżki utrzyj masło z cukrem – do połączenia.
  3. Dodaj puree z dyni i zmiksuj.
  4. Do masła dodaj przesianą mąkę i zmiksuj na niskich obrotach. Powstaną gródki.
  5. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj do połączania składników.
  6. Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny.
  7. W międzyczasie z papieru do pieczenia przygotuję około 16 kwadratów o wymiarach 7x7 cm i 2 kwadraty o wymiarach 5x5cm.
  8. Po wyjęciu ciasta z lodówki wmieszaj w nie delikatnie dodatkowe 4 łyżki mąki ( nie używaj miksera).
  9. Nałóż pierwszą porcję ciasta do rękawa cukierniczego.*
  10. Podgrzej olej, w którym będziesz smażyć pączki. Pamiętaj, że nie może być zbyt gorący - ponieważ pączki zbyt szybko będą brązowieć - ani zbyt zimny. Sprawdź czy olej ma odpowiednią temperaturę.**
  11. Jeśli sprawdzenie temperatury przebiegło pomyślnie. Wyciśnij ciasto na wcześniej przygotowane kwadraty z papieru formując różę przy użyciu rękawa cukierniczego, a następnie kładź ją na gorącym oleju. Po około 20 sec należy spróbować odkleić papier ze spodu pączka i usunąć go z oleju. Przewrócić ciastko na 2 stronę i smaż kilka sekund – jedynie do zbrązowienia. Następnie odwróć ciastko i smaż je kolejne 10 sekund. Wyjmij je na talerzyk pokryty grubą warstwą ręczników papierowych.
  12. Jeśli nie chcesz używać rękawa cukierniczego, możesz wrzucać na olej uformowane łyżką kulki ciasta. Przed formowaniem każdej kulki, dobrze nagrzej łyżkę w gorącym oleju. Dzięki temu ciasto będzie lepiej od niej odchodzić.


Smacznego!

* Podczas pieczenia pierwszego pączka możemy ocenić czy ciasto ma dobrą konsystencję. Po pierwsze powinno ładnie trzymać kształt wyciśnięty na papier. Po drugie, wrzucone na gorący olej nie powinny się rozpadać. Jeśli by się tak stało należy dodać kolejną łyżkę mąki do ciasta.
**Żeby sprawdzić czy olej jest już wystarczająco ciepły, wyciskam 2 małe okręgi z ciasta, na mniejszych kawałkach papieru do pieczenia. Jeśli olej pieni się wokół ciasta temperatura jest odpowiednia. Jeśli ciasto opada na dno wyjmuje je, czekam kilka sekund i próbuje ponownie z drugim. Po około 10 sec należy spróbować odkleić papier ze spodu pączka i usunąć go z oleju. Przewrócić ciastko na 2 stronę.


 ***

This year's carnival is going to end, and thus? Fat Thursday is coming! The unique day in which many of us (in Poland) give a small dispensation from diet and cutting on the sweets, especially fried one. My whole life, Donuts and Angel Wings had to been checked off that day. Especially those made by my grandma! Of course since I eliminated gluten (and yeast in large part too) from my diet, this day when everyone around scoff down treats, passed over unnoticed to me. Therefore, this year I set myself a goal - “Gluten Free Fat Tuesday”. And I think I managed it!
Today I have for you the recipe for gluten-free donuts without yeasts and without eggs. Very fluffy! If you like, you can fill them with jam. I gave them the shape of a rose, but you can stay at irregular doughnut holes using a spoon.





















Ingredients for about 14 roses:
  • ½ cup gluten-free flour + 4 tablespoons (I use my starch blend )
  • ½ cup sugar
  • ½ cup sour cream
  • ¾ teaspoon gluten-free baking powder
  • ⅔ tablespoon butter
  • 2 teaspoons milk powder
  • 2 teaspoons pumpkin puree


Additionally:
  • Frying oil
  • Baking paper (if you want to get shape of rose)
  • Piping bag with star nozzle
  • Pliers


Instructions:
  1. Sift together flour, baking powder and milk powder
  2. In a separate bowl, mash the butter and sugar with a spoon – until they come together.
  3. Add pumpkin puree and mix it.
  4. Add the stiffed flour into the butter and blend on low speed. It causes formation of lumps. It’s ok.
  5. Add the cream and mix all thoroughly until ingredients are combined.
  6. Put the dough in the refrigerator for about 2 hours.
  7. In the meantime prepare about 16 squares made of baking paper (with dimensions of 7x7 cm) – additional 2 squares (with dimensions of 5x5cm).
  8. After removing the dough from the refrigerator, stir in gently additional 4 tablespoons of flour into the batter (do not use a mixer).
  9. Put the first part of dough into a piping bag. *
  10. Heat up oil for frying donuts. Remember, it cannot be too hot - donuts will be burned - neither too cold. Check if the oil has the right temperature. **
  11. Once the oil reaches desired temperature you can start frying your donuts. Using a piping bag squeeze the dough on paper squares forming a rose. Then put it in hot oil. I fry one at a time (but it depends on size of the pot you are using).  After about 20 seconds try to peel off the paper from the bottom of the donut and remove it from the oil. Flip over the cake onto the 2nd side and fry for couple of seconds- till it gets brown. Turn the cake once again and fry it for another 10 seconds. Put donut on a plate covered with a thick layer of paper towels.
  12. If you do not want to use a piping bag, you can put spoon-formed dough balls in the pot. Before forming each bead, warm the spoon in hot oil. This way the dough will be easier to remove from the spoon.


Enjoy!

* When baking the first donut we can check whether the cake has a good consistency. Firstly, it should hold its shape on the baking paper. Secondly, thrown into hot oil shouldn’t fall apart. If something like this would happen, add another tablespoon of flour and mix it in gently into the dough.

** To check whether the oil is already warm enough, I squeeze 2 small circles of dough on smaller pieces of baking paper. If the oil is bubbling around the dough – it has the right temperature. If the oil isn’t bubbling I wait for few seconds and try again. After about 10 second I try to peel off the paper from the bottom of the donut and remove it from the oil. Roll over cake into 2nd side and fry another 10 seconds. Turn the cake one again and remove donut on a plate covered with a thick layer of paper towels.

1 komentarz:

  1. Martusiu cudowne zdjęcia! Super, że w końcu masz tego bloga! <3

    OdpowiedzUsuń