13 kwietnia 2016

Bezglutenowy Wegański Bananowo-Kokosowy Budyń Jaglany Bez Cukru // Gluten-Free Sugar-Free Vegan Millet Banana-Coconut Pudding




W ciagu tygodnia nie zawsze mam czas na testowanie nowych pomysłów na ciasta czy desery. Zawsze jednak znajduję go na jakieś nowe ciekawe śniadanie. Nie jest chyba zaskoczeniem, że najbardziej lubię te na słodko i na szybko.

Dzis chciałabym sie podzielić przepisem na jaglany budyń bananowy-kokosowy. Nie dość że bezglutenowy, to jeszcze wegański! Naturalnie słodki i kremowy. Mozna go wykorzystać rownież na deser. Coś jeszcze? Tak! Można go przygotować dzień wcześniej, a w związku z tym przygotowanie śniadania zajmie nam zaledwie tyle czasu co zrobienie porannej kawy.


















Składniki:

  • 50 ml kaszy jaglanej
  • 250 ml wody 
  • 1 banan
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Kasze 3 razy wypłucz na sitku.
  2. Wiórki kokosowe zalej wodą i odstaw na bok.
  3. Osoloną wodę zagotuj.
  4. Do gotującej sie wody wsyp wypłukaną kaszę jaglaną i gotuj na wolnym ogniu.
  5. Po 5 minutach do wody dodaj pokrojonego banana i namoczone wcześniej wiórki. 
  6. Gotuj dokąd kasza całkowicie nie wchłonie wody.
  7. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj na gadki budyń.
  8. Przełóż do miseczek.
  9. Serwuj ma ciepło lub zimno.
Smacznego!
***

During the week I do not always have time to test and create lots of ideas for cakes and desserts. But I always find it for some new interesting breakfast. Probably it's not surprising that the sweet and fast ones are my favorites.
Today I would like to share a recipe for millet banana-coconut pudding. Not only it’s gluten-free, it's also vegan! Naturally sweet and creamy. You can also use it as a dessert. Is there something else? Yes! You can prepare it the day before, and then preparing your breakfast will take as much as making the morning coffee.














Ingredients:
  • 50ml millet
  • 250 ml of water
  • 1 banana
  • 2 tablespoons grated coconut
  • Pinch of salt

Instructions:
  1. Wash out millet 3 times in the sieve.
  2. Cover coconut with the water and set aside.
  3. Boil salted water.
  4. Pour the mullet into the boiling water and simmer.
  5. After 5 minutes add sliced ​​banana and pre-soaked coconut into the water and cook until it's totally absorbed.
  6. Blend all the ingredients until you reach desired consistency.
  7. Put pudding into bowls.
  8. Serve warm or a cold.
Enjoy!

3 komentarze: