15 grudnia 2015

Bezglutenowe wegańskie ciasto marchewkowe // Gluten-free Vegan CarrotCake


Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasto marchewkowe! Już od pierwszych jesiennych dni regularnie króluje na moim stole. A wspominam o nim dziś, gdyż planując – co trwa już przynajmniej od dwóch tygodni – świąteczne ciasta, pomyślałam, że jest świetną alternatywą dla tradycyjnego piernika. I choć ciasta bez glutenu i bez jajek mają tendencję do bycia zbyt suchymi,  moje ciasto marchewkowe oprócz tego, że jest  mocno korzenne, jest  przede wszystkim wilgotne! Do tego można je podać na wiele sposobów w zależności od upodobań. Jest idealne zarówno z polewą czekoladową jak i z pomarańczowym lukrem. Ja osobiście najbardziej lubię wersję z serkiem kremowym. A Wy, jak najczęściej jadacie ciasto marchewkowe?



Składniki:

Ciasto:

  •  1 i ¼ szklanki mąki bezglutenowej (użyłam mojej mieszanki skrobiowej)
  •   2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 5 łyżek wody
  • ¾  łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾  łyżeczki  sody oczyszczonej
  •   ⅓ łyzeczki soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyzeczka cynamonu
  • ⅓  łyzeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki otartych goździków
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • 230g marchewki
  • ⅓ szklanki oleju
  • ½ szklanki posiekanych orzechów

Serek:



  •      150g serka kremowego
  •      3 łyżki cukru
  •      Sok z połowy pomarańczy lub cytryny


Wykonanie:


1.       W misce wymieszać siemię lniane z woda i odstawić na ok. 5 minut.
2.       W tym czasie zetrzyj marchewkę lub rozdrobnij ją w malakserze.
3.       W drugiej misce wymieszaj: makę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
4.       Do wymieszanej mąki dodaj rozdrobnioną marchewkę i dokładnie wymieszaj.
5.       Dodaj cukier do siemienia i zacznij miksować. Następnie powoli wlewaj olej. Miksuj ok. 5 minut.
6.       Wlej mokre składniki do suchych I miksuj kolejne 7 min.
7.       Gdy ciasto będzie dobrze napowietrzone, dodaj orzechy i wmieszaj je delikatnie łyżką.
8.       Przełóż ciasto do formy i piecz ok. 25-30 min.
9.       W międzyczasie wymieszaj sok z pomarańczy z cukrem, aż ten się rozpuści. Następnie dodaj do serka i dokładnie wymieszaj. Schłodź w lodówce ok. 20min.
10.   Upieczone ciasto posmaruj serkiem.

Smacznego!

***

I do not know about you, but I love carrot cake! From the first days of autumn carrot cake regularly shows up on my table. I mention this one now because while planning – for at least two weeks now - Christmas cakes, it came to my mind that carrot cake is a great alternative to the traditional gingerbread cake. And although the gluten-free and egg-free cakes tend to be too dry, my carrot cake not only is very spicy, it is absolutely moist! What’s more you can choose from variety of ways to serve it according to what you prefer. It is perfect with chocolate as well as with orange icing.  My favorite version is the one with cream cheese. How about you? How do you like your carrot cake to be served?


Ingredients:

Cake:

• 1 and ¼ cup all purpose flour gluten-free (I used my starch blend)
• 2 tablespoons meal flaxseed
• 5 tablespoons water
• ¾ teaspoon baking powder
• ¾ teaspoon baking soda
• ⅓ tablespoon salt
• ¾ cup sugar
• 1 teaspoon cinnamon
• ⅓  teaspoon nutmeg
• ¼ teaspoon cloves
• ¼ teaspoon of ginger
• 230g carrots
• ⅓ cup oil
• ½ cup chopped nuts

Cream cheese:

• 150g cream cheese
• 3 tablespoons sugar
• juice squeezed from half orange or lemon


Instructions:

  1. In a bowl, mix flaxseed with water and set aside for approx. 5 minutes.
  2. In the meantime, grate the carrot or shred it in the food processor.
  3. In another bowl, mix: flour, baking powder, baking soda and spices.
  4. Add carrots to the mixed flour and mix thoroughly.
  5.  Add sugar to the bowl with flaxseed eggs and start mixing. Then slowly pour the oil. Mix approx. 5 minutes.
  6.  Pour the wet ingredients into dry and mix an additional 7 minutes.
  7.  When the dough is well aerated, add the nuts and stir gently with a spoon.
  8. Put the dough into the mold and bake for approx. 25-30 min.
  9. In the meantime, mix the orange juice with the sugar until it’s melted. Then, add the cheese and mix thoroughly. Chill in the refrigerator approx. 20min.
  10. Cover cooled cake with cream cheese.

Enjoy!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasto marchewkowe, robię je niemalże identycznie, ale pomysł na serek bardzo mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że mogłam podrzucić jakiś pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń